DIY, INTERIÉRY, RECEPTY A DALŠÍ NEZBYTNOSTI, KTERÉ PŘINESL ŽIVOT

Ciabatta s domácí paštikou

Od doby, kdy se trošku zajímám o to co jím, jsem v potravinách úplně začala míjet sekci s uzeninami a co si budeme povídat i pečivo už zažilo lepší časy. Občas to řeším nákupy na farmářských trzích, kde se mi osvědčil kváskový chléb a sem tam vezmu na milost i nějakou tu slaninu (no ano, slaninu s pořádným špekem, protože když už, tak ať to hezky klouže do krku a na tom se nedá prostě nic ošidit). Za tu dobu jsem si vytvořila pořádný deficit na paštiky, ty neberu na milost nikde. Ono je to hezky namletý, ochucený a naaranžovaný, ale to složení už je pěkná ruská ruleta. Nedávno jsem narazila na farmáře, kteří se netají tím čím kuřata krmí, na jejich farmu si můžete dojet a omrknout to zblízka a kuře od nich je prostě mana. Sebrala jsem odvahu, koupila si půl kila kuřecích jatýrek a vrhla se do mé první domácí játrové paštiky z kuřecích jater. Je to jednoduché, nebojte, složité věci necháme na jindy :-)


Domácí paštika


500 g kuřecích jater
2 velké šalotky
snítku tymiánu a rozmarýnu
cca 5 kuliček jalovce
sůl, pepř
smetana na šlehání
máslo
brusinky

Játra odblaníme a necháme 12 - 24 hod namočené v mléce (čím déle, tím budou měkčí) a poté nakrájíme na menší kousky. Na na másle necháme zesklovatět šalotku, nakrájenou na hrubší kostičky, přihodíme koření a necháme rozvonět. Poté přihodíme játra, orestujeme a necháme podusit, dokud nejsou zcela propečené. Odebereme koření, stranou si necháme cca 1/3 jater (pokud chcete  paštiku se strukturou) a zbytek osolte, opepřete a důkladně rozmixujte, výslednou hmotu nařeďte do požadované konzistence pomocí smetany na šlehání. Nezapomeňte výslednou hmotu ještě dochutit, měla by být lehce přesolená, při tuhnutí si paštika hodně chuť zase stáhne. Pokud jste si dali stranou kousky jater, teď je ta pravá chvíle je přimíchat a můžete paštiku rozlít do formiček a na závěr zalít rozpuštěným máslem nebo sádlem (pro konzervaci). Při servírování nezapomeňte na brusinky, ale pokud nebudou, nic se neděje, paštika je dobrá sama o sobě.




Ciabatta

na 1 ciabattu potřebujete:
500 g hladké mouky (použila jsem mouku na pizzu)
20 g kvasnic
200 ml vody
2 lžíce soli

Mouku smícháme se solí a pokud jste se rozhodli pro ochucenou variantu tak přimícháme na hrubo nakrájené olivy, sušená rajčata nebo opraženou cibulku. V hrníčku si rozmícháme kvasnice cca s 200ml teplé vody, přihodíme trošku soli cukru a mouky a necháme chvilku odležet (pokud seženete kvásek, je to úplně nejlepší stav a vodu s kvasnicemi vynechte). Kvásek s moukou uhněteme v poddajné těsto (v případě potřeby dolejte vodu) a necháme alespoň 2 hod kynout. Poté opatrně z těsta vytvoříme finální produkt (já vytvarovala jakoby veku, kterou jsou 3x "zašroubovala") a necháme ještě alespoň 1 hod kynout - to je důležité, určitě s tím nepodvádějte, protože čím déle vydržíte, tím více nadýchaná ciabatta bude. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a pečte cca 20 min. Při pečení každých 5 min do trouby postřikovačem nastříkejte vodu - vytvoříte si tím křupavou kůrku. 

PS: u rajčatové ciabáty nahraďte část vody pyrém z čerstvých oloupaných rajčat, docílíte tím přírodního zabarvení i lepčí chuti



Share on Google Plus

About Folk BGStyle

Pořád něco studuji, předělávám, zkoumám, tvořím, vařím, .. prostě se snažím žít v lepším světě, věnovat se svým koníčkům, rodině a občas o tom napsat pár slov .. Vaše Folk

2 komentářů :

Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk