DIY, INTERIÉRY, RECEPTY A DALŠÍ NEZBYTNOSTI, KTERÉ PŘINESL ŽIVOT

Falafel

Od kamarádky se mi dostala do rukou kniha, kterou dostala jako dar přímo z Izraele a skrývá v sobě jejich národní pochoutky. Vlastně jsem si tu knihu vyprosila, když jsem u ní byla na obědě a sedla jsem si z těch dobrot vysloveně na zadek. Knihu bohužel musím samozřejmě vrátit, a tak moje mise zní jasně - vyzkoušet všechno co se dá :-) a o ty povedené a chutné věci se s Vámi podělím ... Začínám s Falafelem ....


Falafel jsem nikdy předtím nejedla, nevěděla jsem co mám čekat a tak jsem hledala na internetu postřehy jiných kuchtíků. Z mnoha poznatků o této pochutině jsem vyčetla jeden celkem důležitý, který potvrzuji ... vyhnout se vajíčku a mouce. Kuličky se kvůli tomu budou při smažení rozpadat nebo budou příliš tvrdé a upřímně, chuti to taky nepřidá, protože se tím potlačí ten vynikající potenciál cizrny o kterou tu jde především :-).
tahle kniha za to může :-)

Originální recept z knihy přikládám jako fotografii, já si jej trošičku upravila, aby odpovídal mým chuťovým buňkám a taky tomu co se mi nacházelo v kuchyni ...



recept na 2 střední porce upravené podle mne:
100g cizrny
2 menší šalotky
3 - 4 stroužky česneku
cca hrst čerstvé petrželové natě
1 lžíce kmínu (já použila drcený)
sůl a pepř dle chuti
půl lžičky pečícího prášku

Cizrnu jsem namočila na cca 24 hod a nevařila - a u tohoto postupu zůstanu i nadále, protože jsem při smažení neměla žádné problémy a výsledná chuť byla božská. Můžete samozřejmě cizrnu i uvařit, ale podle zkušenějších kuchtíků to může mít za následek to, že se kuličky budou drolit. K mání je samozřejmě i konzervovaná cizrna, ale složení nálevu ve mne tedy moc jásotu nevyvolalo ...
cizrna před o po namočení

Namočenou, scezenou cizrnu jsem rozmixovala a promíchala postupně s výše uvedenými ingrediencemi, které jsem na jemno nasekala nebo prolisovala. Těsto nechte cca 30 min odstát, výsledná hmota by měla být na oko polosuchá ale měla by se snadno tvarovat do kuliček. Kuličky doporučuji udělat dopředu těsně před smažením (cca ve velikosti muškátového oříšku).

rozmixovaná cizrna a výsledné těsto

Oleje by mělo být tolik, aby kuličky byly celé ponořené. Nejprve fritujeme 1 testovací kuličku, abychom vychytali jak teplotu oleje, tak abychom případně mohli směs ještě dochutit. Jakmile začne povrch zlátnout, je hotovo a můžeme jít mlsat :-)


Já mlsala se zeleninou a česnekovým dipem, bohužel jsem nesehnala arabský chléb a tak trošku "prasácky" jsem si vypomohla celozrnným pečivem, ale dobrota to byla i tak :-)
Chuťově se připravte na cizrnové karbanátky s křupavou kůrčičkou a měkkým vnitřkem s oříškovým nádechem ... prostě něco nepopsatelného, tohle se musí zažít ...


Příště to zkusím i se správným pečivem a troškou více zeleniny, třeba tak jako to navrhovali v knize, jen ty feferonky na milost nevezmu a nevezmu :-)


Dobrou chuť!

postřehy: pokud se Vám kuličky rozpadají, zkuste těsto ještě jednou prohnat mixérem, vyvarujte se dolévání vody a přidávání mouky, pokud ani to nepomůže v obchodě jste nejspíše narazili na přestárlou cizrnu ...



... FOLLOW ME ...




Share on Google Plus

About Folk BGStyle

Pořád něco studuji, předělávám, zkoumám, tvořím, vařím, .. prostě se snažím žít v lepším světě, věnovat se svým koníčkům, rodině a občas o tom napsat pár slov .. Vaše Folk

0 komentářů :

Okomentovat

Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk