DIY, INTERIÉRY, RECEPTY A DALŠÍ NEZBYTNOSTI, KTERÉ PŘINESL ŽIVOT

Vánoční maraton (a taky nějaké recepty:-)



Říkám si to každý rok - nevyšiluj a měj to na háku. Což tak nějak bravurně dodržuji, dokud je škola. Ale běda mi, když mám volno, v tu chvíli se ve mě probudí nějaký šílený tvor, který chce pro své blízké vytvořit dokonalé Vánoce a začne vymýšlet blbiny. Letos mne Ježíšek vypekl a "daroval" mi předvánoční víkend ... a chaoz mohl započít...


V sobotu jsem si udělala plán cukroví, které bych chtěla do pondělí zvládnout udělat, potřebné ingredience dopsala na pomyslný seznam v mé hlavě a hrdinně vyrazila na velký Vánoční nákup, který jsme kvůli nemoci nestihli udělat v Německu. Ještě před vstupem do potravin jsem si malovala, že nejdéle za půl hoďky budu mít hotovo. Naivita ... lidi šíleli, div se neporvali u brambor a mrkve a já se mezi tím bezradně už několik minut snažila probojovat k banánům a to nemluvím o tom, že ty brambory jsem chtěla taky. Tohle prostě za půl hodiny bez zraněných nedám... Po 3! hodinách jsem se z toho pekla dostala, zcela na pokraji sil si mne přijel vyzvednout přítel. Myslím, že se náramně bavil ... a to jsem ještě potřebovala sehnat kaštanové pyré, na tenhle zázrak, který jsem objevila díky mé oblíbené food blogerce.

Macarons s kaštanovým krémem


Co na tom, že jsem tyhle podivné mandlové placičky nikdy neochutnala a o jejich existenci jsem zatím věděla jen z doslechu a fotografií. Tohle není klasické české vánoční cukroví, ale když už jsem měla něco v kuchyni kuchtit, tak ať to je s krémem - a ne ledajakým, já si vybrala rovnou kaštanový. Makronky jsem udělala podle výše zmíněného receptu (jen jsem je neobarvila kakaem) a myslím, že napoprvé to dopadlo výtečně. Poslední plech se na mne usmál pár minut po sobotní půlnoci / tedy v neděli ráno, ale stálo to za to.


Kaštanové pyré jsem nakonec nesehnala ale zachránil mne trh, kde měli jedlé kaštany - ty jsem doposud jedla pouze pečené, ale měla jsem odvahu a pyré jsem si z nich vytvořila sama. Kaštany jsem uvařila ve vodě, rozpůlila, vnitřek vydloubla lžící a rozvařila v mléce s cukrem a rumem. Vychladlé pak smíchala s máslem a mohlo se plnit. Abyste si nemysleli, že to je taková sranda domyslete si popálené a občas nařízlé prsty , o které se Vám postará kaštan při překrajování, abyste je mohli vydloubat a také se smiřte s vyhozením cca čtvrt várky, protože některé kaštany jsou uvnitř "po záruce".



Banánoví vojáčci


S makronkami jsem ještě zároveň páchala vojáčky a marcipán (o tom více níže). Tahle jednoduchá laskomina je u nás velmi oblíbená se šlehačkou a přes vánoce padne celá armáda. Celé kouzlo spočívá pouze na spojení 2 piškotů a kousku banánu párátkem, to se přelije rozpuštěnou čokoládou (s kapkou rumu). Mne čokoláda bohužel docházela, tak jsou vojáčci krapet světlejší, ale na chuti jim to neubralo. PS: čím déle odoláte a necháte je v ledničce, tím budou piškoty vláčnější, ale vysvětlujte to příteli, který mi je z ledničky krade i ve 3 hod ráno...

český marcipán


Na pravý mandlový marcipán nejsem zvyklá, mám raději tuhle cukrovou bombu nad kterou mnozí ohrnují nos. Bože jak mě to chutná! Kdykoliv vidím barevné zvířátka v cukrárně tak mě berou chutě.

Další recept, který nebyl vyzkoušený a měl svou premiéru. Nevlastním barvidla tak mám trošku fádní bílou, ale zase je to o kapičku zdravější .. Při míchání mi přišlo že to není ono a chybí mandlové aroma, tak jsem si pomohla kapkou rumu (děkuji za zásobu z minulého roku, protože po poprasku co byl si rum už jen tak nekoupím).

suroviny: 100g polotučného sušeného mléka, min100g moučkového cukru, lžíce medu,lžíce oleje, bílek, mandlové aroma (nebo rum) - vše se smíchá a uhněte do vláčné hmoty, cukr přidávejte podle potřeby

Další den jsem se vrhla na bramborový salát, do kterého jsem se rozhodla dát domácí majonézu (když to funguje na vlasy, tak do salátu bude bez éček taky ok), no na druhý pokus mi vyšla :-). Při mačkání citronu a krájení okurek se mi připomněly moje nařezané prsty od kaštanů. V plánu bylo ještě moje speciální brownies, rafaelo kuličky a mini dortíky, ale už nebyl čas a tak si tyhle pokrmy dopřeji v následujících dnech. Co se mi ovšem připomnělo dnes bylo mé shánění dárků na poslední chvíli a přejíždění o štědrý den za příbuzenstvem. Nezbývá mi nic jiného než zalehnout s bolavým krkem a horečkou, vzít si mé pracně ukuchtěné pokrmy, které mi ještě nezblajznul přítel a přiznat porážku .. no a příští rok opravdu už tolik nevyšilovat a vklidu si tyhle svátky užít, ať to zas neodmarodím... možná :-)



... FOLLOW ME ...

Share on Google Plus

About Folk BGStyle

Pořád něco studuji, předělávám, zkoumám, tvořím, vařím, .. prostě se snažím žít v lepším světě, věnovat se svým koníčkům, rodině a občas o tom napsat pár slov .. Vaše Folk

2 komentářů :

  1. Taky marod? :D Já s teplotou a bolavým krkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj taky tak, už jsem ztratila i hlas, úspěch bude pokud se do Silvestra dám dokupy :-) ať si brzy fit!

      Vymazat

Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk